Adreces d'interés

dilluns, 9 de febrer del 2015

Què és una màquina?

En la classe d'avui hem tractat un tema que m'ha semblat molt interessant: La relació cos-màquina. Per a començar, hem tractat de visualitzar les situacions on apareix aquesta relació i la primera que se'ns ha vingut al cap és l'expressió «Ets una màquina». És cert que, almenys dintre de l'esport, utilitzem molt sovint expressions d'aquest tipus, però tal volta mai ens hem parat a pensar en què estem dient realment quan pronunciem aquestes paraules.

Així doncs, l'expressió «Ets una màquina» compara directament a la persona, al propi cos, amb una màquina, però... Què és una màquina? Si busquem la definició trobem el següent: «Una màquina és un conjunt independent de mecanismes dissenyat amb l'objectiu de realitzar una o més tasques determinades». Bé, en primer lloc parla d'un conjunt independent de mecanismes que, en la meua opinió, podríem relacionar directament amb el cos i els seus òrgans. És a dir, cada cos també és independent de la resta i està format per un conjunt d'òrgans que realitzen funcions determinades per a què el cos funcione amb normalitat, igual que una màquina amb el seus mecanismes.

Ara bé, que es busca amb una màquina? La definició afirma que l'objectiu d'aquests aparells és realitzar una o varies funcions determinades, és a dir, poden realitzar sols una tasca, o varies, però òbviament el que es busca és que estiguen ben realitzades; es busca un rendiment, apareixent així els termes d'eficiència i eficàcia. Una màquina que siga lenta, o faja mal la seua funció, no és útil i, per tant, no pot ser eficient. Així mateix, una màquina pot deixar de funcionar degut a un colp i, que fem llavors? Dur-la a arreglar, el mateix que fem nosaltres quan ens hem fet mal: anar al metge, fisioterapeuta, etc. per a recuperar-nos i tornar a funcionar amb normalitat (condicions òptimes per tindre un bon rendiment).

Per tant, sembla que el que busquem amb aquesta expressió és afirmar que funcionem com a màquines, és a dir, que som eficaços i/o eficients (molt bons) en alguna tasca determinada com pot ser marcar gols en futbol o encistellar-les totes en bàsquet. Podem afirmar així que tot el que podem dir d'una màquina podem dir-ho del cos humà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada