Adreces d'interés

dilluns, 16 de febrer del 2015

Reflexió sobre l'obesitat

En referència al post del bloc de l'assignatura sobre Marvin Harris (disponible ací), m'agradaria comentar la meua opinió sobre aquesta reflexió, tenint en compte els temes que hem tractat avui en classe, com el concepte de "cos sociocultural".

En primer lloc, crec que Harris té molta raó quan diu que "Durante mucho tiempo se ha culpado a las víctimas de la obesidad de su enfermedad" , ja que crec que qualsevol de nosaltres, almenys de menut, ha viscut una situació de burla, menyspreu i marginació cap a algun xiquet o xiqueta amb sobrepès, i no sempre tenen la culpa de la seua malaltia. Pot ser ens burlem d'altres malalties que, per norma, la societat considera més greus? Cal recordar que l'obesitat també és una infermetat, i que a vegades no es pot controlar. Harris, al respecte, afirma que "la obesidad constituye un defecto hereditario en el diseño del organismo humano, una debilidad que la selección natural no pudo evitar". No obstant això, a pesar de compartir opinió amb ell en el fet de que no sempre es pot controlar, pense que, d'alguna manera, sí que es pot treballar al respecte per a tractar de millorar certs aspectes aliens al factor genètic, ja no per voluntat, estètica, o bellesa, si no per salut. 

En la meua opinió, el primer que s'ha de fer és proporcionar una bona educació als pares, ja que són ells els que transmeten els seus valors i els seus hàbits als fills: esclaus, o lliures, en funció de les normes paternes. La gran majoria dels xiquets mengen bolleria, xuxeries i productes no recomanables per a la salut. Crec que no es tracta de prohibir tot això, ni d'obligar-los a practicar un esport o una activitat física que no els agrade, però sí que hi deu haver un cert control en aquests aspectes. Per a reflexionar sobre aquest tema, us deixe un vídeo que he trobat investigant sobre la obesitat. Malauradament és una història trista, però pot servir per a ajudar a altres persones que poden estar vivint una situació semblant.


Pel que fa al que hem tractat en classe, la obesitat (ja no infantil), no respon a l'ideal de cos perfecte instaurat en la societat en  que vivim. Qui crea aquest ideal? Qui diu que el cos d'un home musculat és més estètic que el cos d'un home gras? Per contra, per què l'ideal de bellesa de les dones diem que és estar prima i no al contrari? Som nosaltres mateixos qui creem aquestes maneres de veure el nostre cos (com a matèria)? o més bé és la societat (mitjans de comunicació) la que ens imposa com ha de ser el nostre cos? En classe, hem vist diversos exemples en què, d'alguna manera, les grans marques de roba, revistes, etc. ens mostren "com ser feliços", insinuant que sols amb un cos perfecte podem ser-ho. A partir d'aquestes influencies, així com a causa de la pressió social, presa dels "ideals", es provoquen conflictes amb el nostre cos, apareixent termes com la vigorèxia, anorèxia, i altre tipus de malalties vinculades a la concepció del nostre cos. 

Realment és fàcil de dir, i costa de complir, però hem de pensar que cadascú és com és, i hem d'aprendre a acceptar-mos, entendren's, i ser feliços tal com som, sense que ningú ens diga com ho hem de fer.

3 comentaris:

  1. Jo crec que l'obesitat (no confondre amb el sobrepres) no és desitjable, però tampoc ho és sentir-se mal per ser com un és, sigues prim, gros, alt, baix, blanc, verd o tot al mateix temps. I un efecte secundari del discurs sobre 'l'epiemia' de l'obesitat és que moltes persones es senguent mal amb si mateixos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Precisament amb l'última frase volia explicar que ningú s'ha de sentir mal per com és, al contrari. Cadascú ha de ser feliç amb ell mateix tant com siga possible (ja no sols en l'aparença, si no en general) ja que si no t'aprecies tu mateixa, qui ho farà?

      Elimina
  2. Estic d'acord en quasi tot lo que has comentat sobre la reflexió de l'obesitat però pense que no se pot educar als pares, ja que a aquestos ja han sigut educats abans pels seus pares, per tant aquests deurien de saber que es bo i roïn per al seu fill. També m'agradat la part en la que dius que no hem d'obligar-los a fer o no fer esport sinó soles controlar eixe aspecte ja que els nostres fills també tindrán dret a elegir el que volen fer, però sempre com tu dius, tenint un control sobre eixos aspectes.

    Per una altra banda, en relació a la concepció sociocultural de la que tu has parlat, estic d'acord en el que has dit sobre la pressió social, sobre els ideals d'aquesta societat però som nosaltres els que tenim que intentar canviar-lo i fer que la gent que tinga problemes d'obesitat canvie per la seua salut i no pels ideals que s'han plasmat en la societat.

    ResponElimina